صادرات، تجارت و بازرگانی (Export, Trade & Commerce) گرچه به خودی خود فرایندی پیچیده است، اما میتوان با کمک گرفتن از یک فرد باتجربه، به مرور فعالیت خود را آغاز کرد. استفاده از خدمات مشاوره تخصصی در این حوزه، پیشنهادی است که تا حد زیادی میتواند به افراد در این راه کمک کند.
صادرات، تجارت و بازرگانی
بسیاری از صاحبان شرکتها، تجار و بازرگانان سعی در استفاده از روشهایی همچون صادرات و واردات کالاها برای توسعه دامنه کاری خود دارند. صادرات و واردات یکی از امور بسیار مهم تجاری است که باعث میشود، تاثیر مثبت و یا منفی در بازار سرمایه ایجاد شود.
احتمالا برای شما هم سوالاتی در مورد مفاهیم صادرات و واردات، مشاوره صادرات و واردات، اهمیت استفاده از مشاوره در این زمینه، وظایف اصلی مشاور صادرات و واردات و مسائلی از این قبیل بوجود آمده است. با مطالعه این مطلب، پاسخ تمام سوالات خود را دریافت کنید.
مشاوره صادرات و بازرگانی چیست؟
امروزه موضوع صادرات و واردات در هر کشوری بسیار پررنگ شده و در واقع قلب تپنده اقتصاد هر کشور، صادرات آن کشور است.
بسیاری از صاحبان شرکتهای تجاری قصد دارند تا با شیوه های نوین و علمی صادرات و واردات کالاها آشنا شوند. امر صادرات و واردات، یک موضوع بسیار پیچیدهای است و هر فردی نمیتواند به تنهایی از عهده آن بر بیاید.
نحوه صادرات کالاها و فروش آنها به دیگر کشورها، شیوههای معامله با دولتهای دیگر و وارد کردن کالاهای خارجی از امور سخت و طاقت فرسایی است که نیاز مبرم به استفاده از مشاوره صادرات و واردات کالاها در آن به راحتی احساس میشود.
مشاوره صادرات و بازرگانی، ارائه راهکارهایی است که به تاجران و بازرگانان کمک میکند تا در فعالیتهای تجاری همچون انتقال ارز، ترخیص کالاها، صادرات و واردات اینترنتی، امور گمرکی، بازاریابی بینالملل و موراد دیگر به خوبی عمل کنند.
بهتر است بدانید افرادی که قصد فعالیت در زمینه صادرات و واردات دارند، باید قبل از انجام هر کاری برای دریافت کارت بازرگانی و مجوزهای اداره گمرک اقدام کنند.
اهمیت بازرگانی و صادرات کالاها
صادرات و واردات یکی از ارکان اصلی برای تقویت اقتصاد یک کشور است. هر یک از دولتها با استفاده از واردات و صادرات به ورود و خروج برخی از محصولات و کالاها از مرز کشور میپردازند. در واقع در امر واردات، برخی از کالاهای مورد نیاز به کشور وارد شده و با صادرات، کالاهای تولیدی جهت عرضه و فروش به دیگر کشورها از مرز خارج میشود.
اخیرا بسیاری از شرکتهای تولیدی با داشتن مجوزهای قانونی اداره گمرک، با واردات و صادرات برخی از کالاها تاثیر چشمگیری در اقتصاد کشور گذاشتهاند. در حالت کلی صادرات و واردات کالاها در صورتی که به روشهای صحیح و علمی انجام شود، مزایای دیگری نیز دارد. از جمله:
- افزایش رقابت بین شرکتهای داخلی
- گسترش دامنه کاری شرکتهای صادرکننده و واردکننده
- افزایش میزان تقاضای بازار
- استفاده از تکنولوژیهای نوین تجاری
- ایجاد نوآوری در زمینه تولید کالاهای داخلی
- کاهش نرخ تورم و تعادل اقتصاد کشور
- تثبیت نوسانات بازار هدف
- رشد نرخ سود شرکتهای تجاری
- گسترش روابط کاری و انعقاد قردادهای تجاری بین کشورها
اهمیت استفاده از خدمات مشاوره صادرات و بازرگانی
در دهکده جهانی امروز با تولید بسیاری از کالاهای با کیفیت در سراسر دنیا و ورود بسیاری از شرکتهای تجاری به عرصه رقابت، استفاده از روشهای قدیمی در امر صادرات و واردات کالاها پاسخگو نمی باشد.
چراکه این موضوع ممکن است منجر به درک اشتباه از بازارهای صادراتی و وارداتی شود. استفاده از خدمات مشاوره صادرات و مشاوره واردات فواید زیادی را برای صاحبان شرکتها، تجار و بازرگانان به همراه داشته که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم.
- امکان افزایش سودآوری شرکت و میزان نقدینگی
- ارائه راهکارهای نوین و علمی با هدف صادرات کالاهای داخلی به کشورهای خارجی
- ارائه فن و فنونهای معاملاتی و ایجاد پل ارتباطی برای واردات کالاهای خارجی به کشور
- تاثیر چشمگیر بر روی اقتصاد داخلی و خارجی
- امکان استفاده از تجارتهای بینالمللی
- رونق دهی باراز داخلی و افزایش میزان تقاضا
- تاثیر مثبت بر روی برند شرکتها
- سهیم شدن در فرآیندهای اقتصاد جهانی
مشاور صادرات و بازرگانی چه وظایفی دارد؟
مشاور صادرات و واردات، یک کارشناس خبره در زمینه امور تجاری است که با تسلط بر مفاهیم و استراتژیهای نوین صادرات و واردات کالاها قادر است توان شما را برای رقابت در بازارهای داخلی و خارجی چندین برابر کند. از وظایف اصلی مشاور در امر مشاوره صادرات کالاها میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- رصد نمودن بازارهای داخلی و خارجی
- برآورد افزایش و یا کاهش نرخ رشد سهام شرکتها
- مشاوره صادرات در زمینه سرمایه گذاری و افزایش نرخ سود شرکت
- شناسایی کشورهای مصرف کننده برای صادرات کالاها
- ارائه مشاورههای تخصصی در زمینه صادرات اینترنتی
- برنامه ریزیهای دقیق و جامع با هدف کنترل بودجه شرکت
- تعقیب برنامههای کاری و تجاری شرکتهای رقیب
- بکارگیری استراتژیهای بازاریابی داخلی و بینالمللی
- ایجاد روابط قوی بین شرکتهای تجاری داخلی و خارجی
از مهمترین وظایف مشاور در امر مشاوره واردات کالاها نیز میتوان موارد ذیل را نام برد:
- شناسایی دقیق کالاهای وارداتی
- مشاوره واردات در زمینه سرمایه گذاری و کنترل بودجه
- شناسایی کشورهای تولیدکننده برای واردات کالاها
- ارائه مشاورههای تخصصی در زمینه واردات اینترنتی
- ترخیص کالاها
- تعقیب برنامههای کاری و تجاری شرکتهای رقیب
- ثبت سفارش
- بکارگیری استراتژیهای بازاریابی با هدف تزریق سود به شرکت
- تحلیل بازار شرکتهای واردکننده
- ایجاد روابط قوی بین شرکتهای تجاری داخلی و خارجی.
موانع صادرات و تجارت
موانع صادرات به چهار دسته بزرگ تقسیم میشوند: انگیزشی، اطلاعاتی، عملیاتی / مبتنی بر منابع و دانش. اما در مقابل موانع تجاری عبارتند از قوانین و مقررات، سیاستها یا رویههای دولت که محصولات داخلی را از رقابت خارجی محافظت میکند.
در حالی که شیوههای محدود کننده تجارت در برخی مواقع تأثیر مشابهی دارند، اما معمولاً به عنوان موانع تجاری در نظر گرفته نمیشوند.
متداولترین موانع تجارت خارجی اقدامات و سیاستهای تحمیل شده توسط دولت است که مبادلات بینالمللی کالا و خدمات را محدود کرده، یا از آن جلوگیری و ممانعت میکند.
موانع استراتژیک
موافقت نامههای بینالمللی تجارت و انتقال انواع خاصی از کالاها و اطلاعات را محدود میکند، به عنوان مثال کالاهای مرتبط با سلاحهای کشتار جمعی، ارتباطات از راه دور پیشرفته، اسلحه و ابزارهایشکنجه و همچنین برخی از آثار هنری و باستانی. برایمثال:
- گروه تأمین کنندگان هسته ای (NSG) تجارت سلاح هسته ای و کالاهای مرتبط را محدود میکند (۴۵ کشور عضو دارد).
- گروه استرالیا تجارت سلاحهای شیمیایی و بیولوژیکی و کالاهای همراه را محدود میکند (۳۹ کشور).
- رژیم کنترل فناوری موشکی تجارت تحویل سلاحهای کشتار جمعی را محدود میکند. (۳۵ کشور).
- توافقنامه واسنار تجارت تسلیحات متعارف و تحولات فناوری را محدود میکند. (۴۰ کشور).
تعرفههای صادرات و تجارت
تعرفه، مالیاتی است که برای کالای خاص یا مجموعه کالاهای صادر شده یا وارد شده به یک کشور ایجاد میشود و مانعی اقتصادی در تجارت ایجاد میکند. زمانی که تولیدکنندگان داخلی در رقابت با کالاهای وارداتی مشکل داشته باشند ممکن است از تعرفه استفاده شود.
برخی از صنایع از حفاظتی برخوردار میشوند که تأثیر مشابهی با یارانهها دارد. تعرفهها انگیزههای صنعت را برای تولید سریعتر، ارزانتر و با کارایی بیشتر کاهش میدهند و باعث کاهش رقابت صنایع میشوند.
دلیل سوم استفاده از تعرفه جلوگیری از دامپینگ است. دامپینگ روشی است که یک تولیدکننده، کالای خود را با ضرر صادر میکند تا رقبای نوپا یا با توان مالی ضعیف تر را ورشکسته کند، و برای خود یک بازار انحصاری ایجاد کند.
حالت دیگر دامپینگ زمانی است که صادرکننده قیمت کالای خود را در بازار صادرات نسبت به بازار داخلی کمتر قرار میدهد. هدف و نتیجه مورد انتظار از تعرفهها تشویق مردم به استفاده از کالاهای داخلی به جای کالاهای معادل خارجی است.
تعرفهها میتواند بین کشورها تنش ایجاد کند. به عنوان مثال میتوان به تعرفه فولاد ایالات متحده در سال ۲۰۰۲ اشاره کرد، و زمانی که چین تعرفه ۱۴ درصدی را برای قطعات خودرو وارداتی وضع کرد.
چنین تعرفههایی معمولاً منجر به شکایت در سازمان تجارت جهانی (WTO) میشود که مقرراتی را تنظیم میکند و تلاش میکند تعارضات تجاری را حل کند. در صورت عدم رضایت، کشور صادر کننده میتواند تعرفه ای را برای واردات از کشور دیگر تعیین کند.
رویههای گمرکی و ترخیص کالا
فرایندهای گمرکی و ترخیص کالا یکی از اصلیترین اقداماتی است که یک بازرگان باید در صادرات یا واردات کالا انجام دهد. ترخیص کالا فرایندی است که طی آن ورود یا خرج یک کالا به یک مقصد خاص قانونی خواهد شد. در غیراینصورت آن کالا قاچاق محسوب میشود.
بنابراین اطلاع از رویهها و فرایندهای انجام کار در این نهاد، برای صادرکنندگان بسیار حیاتی خواهد بود. به محض ورود کالا به گمرک تا لحظه خروج کالا از آن، فرایندهای مختلفی رخ میدهد. ممکن است فرایند ترخیص برخی از کالاها دارای رویههای متفاوتی بوده یا آنکه به مجوزهای بیشتری نیاز داشته باشند.
گاه محمولههای برخی از بازرگانان تازه کار به علت عدم آشنایی با فرایندها، برای مدتها در انبارهای گمرک خاک خواهند خورد یا فاسد میشوند.
منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست؟
به کلیه اقداماتی گفته میشود که براساس آن یک کالا مجوز صدور یا ورود به یک کشور را دریافت میکند. اصلیترین محل برای ترخیص کالا، گمرک بوده که کالاها بعد از ورود به آن و طی کردن برخی مراحل، مجوز لازم برای ورود یا خروج از یک کشور را دریافت میکنند.
گاهی اوقات صادرکننده یا واردکننده خود این کار را انجام میدهد. اما در بسیاری اوقات یک نفر به نمایندگی از آنها قبول مسئولیت کرده و در مقابل دستمزد دریافت میکند. به چنین فردی اصطلاحا ترخیصکار گویند.
با این حال، برای انجام این کار باید یک سری شرایط را دارا بود. از جمله مهمترین آنها میتوان به داشتن کارت بازرگانی اشاره کرد. نحوه ترخیص کالا از گمرک و دریافت مجوز در این خصوص یکی دیگر از الزامات قانونی برای انجام این کار است.